Om een Rolex-horloge te kopen, moet je tegenwoordig steeds meer geld op tafel leggen. Het vinden van een koopje wordt steeds moeilijker. Maar online horlogeverkoper Watchfinder & Co. merkt op dat er één klokje is dat een heel goed buitenkansje kan zijn voor horlogeliefhebbers: een specifieke variant van de Rolex Sky-Dweller.
In 2012 bracht Rolex de Rolex Sky-Dweller op de markt, hun eerste nieuwe horloge in bijna twintig jaar. Het model was ook meteen het technisch meest complexe horloge dat Rolex ooit heeft uitgebracht. Zo heeft deze een slimme, jaarlijkse kalenderfunctie en een zeer gecompliceerd mechanisme dat er rekening mee houdt dat maanden ook 30 dagen kunnen duren in plaats van 31 dagen.
Vanwege deze bijzondere eigenschappen kreeg het horloge destijds veel aandacht. Vanwege de afwerking van goud was het horloge echter relatief duur en kozen veel mensen voor een vergelijkbaar model van Patek Philippe. “Verdoemd door zijn eigen excellentie”, concludeert Watchfinder & Co.
In 2017 bracht Rolex het model weer op de markt met deze keer een stalen in plaats van een gouden afwerking. Voor dit model was veel interesse vanwege de meer betaalbare prijs.
Echter, Rolex heeft ook een soort tussenversie geproduceerd die bestaat uit een mix van staal en goud, de Rolex Sky-Dweller 326933. Die viel qua prijs net tussen de gouden en de stalen varianten.
In de video hierboven legt Watchfinder & Co. de onstuimige geschiedenis van de Rolex Sky-Dweller uit. Ook wordt verteld waarom juist het 326933-model, dat ooit over het hoofd werd gezien, misschien wel de beste horloge is dat je nu kan kopen als investering. Op horlogesites kun je deze versie vinden voor prijzen van rond de 15.000 euro.
Waardevast Rolex-horloge
Hoewel het moeilijk in te schatten is wat de waardeontwikkeling van een bepaald horloge is, staan merken als Rolex en Patek Philippe bekend als zeer waardevaste, waarvan de horloges na verloop van tijd vaak nog meer waard worden. Voor een beetje Rolex moet je enkele duizenden euro's neertellen, een Patek Philippe begint bij enkele tienduizenden euro's.
Voor het goud alleen hoef je een horloge meestal niet te kopen. Vaak betalen kopers juist meer dan de goudprijs.
Horloges vallen zonder meer in de categorie 'exotische beleggingen', als je ze als investering koopt. Daarvoor geldt per definitie dat het rendement uiterst onzeker is en dat je er zeker geen geld in moet steken dat je bijvoorbeeld als spaarbuffer nodig hebt.